De zine is het resultaat van een samenwerking tussen Yulia Protsyshyn, Chikako Watanabe, Evelien van der Peijl en Yael Keijzer, tot stand gekomen via Stichting SEA, Tilburg. Het project sluit aan bij het thema Geen haast, een van de twaalf delen uit het programma van SEA Foundation over kunst en duurzaamheid. Elk del draagt op zijn eigen manier bij aan mogelijke perspectieven voor kunst en leven in de toekomst.
Het maken van een gezamenlijke zine is een voorbeeldige methode zonder haast. We zijn niet begonnen als een collectief. Dit betekent dat er geen vooropgezet idee is van wat we zouden kunnen of willen samenstellen. Bij zo'n spontane samenwerking moet er een zekere acceptatie zijn. Hoe accepteer je wat er op je afkomt, hoe ga je met de stroom mee? Hoe plan of maak je afspraken met mensen die je als vreemden ontmoet?
De titel ‘(im)pressing process’ wordt toegekend om de urgentie van de oorlogssituatie in Oekraïne te benadrukken. Drukken heeft een dubbelzinnige definitie, maar de beweging van drukken - gewicht op de materie leggen - geeft een eenduidige betekenis. Het project, geïnitieerd door de Oekraïense graficus Yulia Protsyshyn, sinds maart 2022 noodbewoner van SEA Foundation, dient naast artistieke productie ook als brandstof voor bewustwording.
De zine is ontworpen door Evelien van der Peijl zelf. De binding is in samenwerking van Chikako Watanabe gemaakt en bedacht. Aan de zijkant van de zine is een boekenlegger te vinden gemaakt door Chikako Watanabe geïnspireerd door oude vissersnetten. 50 exemplaren zijn met de hand gebonden en kregen een boekenlegger erbij.
Materiaal: Recycled paper

You may also like

Back to Top